Grigory Petrov Sözleri

"İnsanların sizinle sohbet ettikleri zaman mutlu olmaları için çabalayın."

"Küfretmek, manevi medeniyetsizlik belirtisidir."

"Tanrım, beni dostlarımdan koru, düşmanlarımla kendim baş ederim."

"Çocukların önünde onların size saygı duyacakları ve sizi, sahip olduğunuz erdemler sayesinde sevebilecekleri gibi davranın."

"Herkes hayattan bir şey almak ister ama ona bir şey vermek istemez."

''Yaşam yapıcılığına ne vakit başlıyorsunuz? Siz ey bay ya da bayan, yaşama borcunuzu ne zaman ödeyeceksiniz?"

 "Hayattaki aşırı düzensizliğin başlıca nedenlerinden birisi herkesin hayatta iyi bir düzen kurmaya çalışması, fakat hiç kimsenin hayatın kendisini düzene sokmak istememesidir."

 "İnsanın zekası, dehası ve iradesi, doğanın acımasız ve karanlık güçlerinden daha üstündür.'

"Yolunuza engeller çıkacak, başarısızlıklar olacak, düşmanlarınız , yaptığınız işe karşı gelenler bazen zafer elde edecekler, ama sönmeyin. Ümitsizliğe kapılmayın! Hiçbir zaman ellerinizi indirerek vazgeçmeyin!"

"Bir hastayı dinlemezseniz,nasıl tedavi edeceksiniz?"

"Eğer gençliğin ruhunu, ekilmeyen bir tarla gibi kendi haline bırakırsanız, orada ısırganlar ve dikenler yetişir."

"İnsanları şehir dışlarına çıkarmak lazım, onları koşmaya, zıplamaya ve doğayla iç içe yaşamaya zorlamalı. Derin nefes almayı öğretmeli."

"Kas ve adalelerini güçlendirmek için özel antrenmanlar olur da, insanların aklını, kalbini, ruhunu ve duygularını güçlendirmeye özgü çalışmalar neden olmasın ki?"

"Bir insan, gerçek manasıyla canlı bir mum gibi değil midir? Eğer bu mum yanmazsa, etrafını aydınlatmazsa, insan hayatının kıymeti nedir? "
kufretmek-medeniyetsizlik-grigory-petrov-sozleri
etrafini-aydinlatmak-ogretmen-grigory-petrov-sozleri

"Eğitim yılları az ve eğitimi kalitesiz olan küçük okullar, bir kibrit çöpünün alevine benzer. Işığı birkaç saniye sürer."

"Milyonlarca köylünün derin ve kara cahilliği karşısında, biz oralara sadece çok az bilgi sahibi olan yeni yetme öğretmenleri göndermekle yetiniyoruz."

"Devletin sınırlarını sürekli genişletmeye çalışıyorlar ama bu genişleyen sınırlar içindeki düşünceyi ve vicdanı yükseltmeyi akıllarına getirmiyorlar."

"Bizim kısmetimize bataklıklar ve taşlar çıktı,fakat biz onları işledik ve uygar bir ülke kurduk. "

"Vatan için yaşamak, vatanın ilerlemesi ve yükselmesi için çalışmakta da , vatan için ölmek kadar şereflidir."

"İşe önce kendinizden başlayın,binayı sonra inşa edersiniz."

"Milyonlarca halk bedenen, ruhen, fikren ve ahlaken çürüyor da, hiç kimse bu kokuşmuşluğu görmüyor. Herkesin karakteri bozulmuş veya herkes bu yozlaşmışlığa alışmış da bunu doğal bir durum sanıyor sanki. Ama bu böyle mi olmalıdır?"
curuyen-ahlak-bozulmus-insanlar-grigory-petrov-sozleri

"Okullarda çocuklara doğru dürüst bir eğitim vermiyorlar. Hayatı anlamanın metodunu öğretmiyorlar; insanların ruhlarında gizlenmiş olan duyguları uyandırmıyorlar. Milyonlarca insanımızın beyinleri, işlenmemiş çorak topraklar gibi duruyor, hiçbir meyve vermiyorlar."

"Okulların temel görevi öğrencilerin bilimi anlamaları ve ona değer vermelerini sağlamaktır. Fakat okul bu görevini yerine getiremiyor."

"Ülkemizdeki okulların sayısı ise çok azdır. Var olan okullarda ise genelde iyi bir öğretmen yoktur. Bu okullara giden çocuklar öğrendiklerini papağan gibi ezberleyerek öğrenmişlerdir."

"Bunlar bilmek istemiyorlar ki cahil, sarhoş, ve aç halktan oluşan büyük bir devlet, bataklık bir zemin üzerine taşlarla inşa olunmuş büyük bir kuleye benzer."

"Sizden ricam, öğrencilere üniversitelerin birer diploma imal eden fabrikalar olmayıp, etrafa ışık saçan canlı mumlar imal eden fabrikalar, ülkenin  zihnen ve manen kalkınmasını sağlayan merkez istasyonlar olduğunu anlatmanızdır."

"Düşünceler anlamsız, mantıksız safsatalarla dolu olursa, o düşünceler hastalıklıdır. Bir de toplumsal yaşayış akıldan, mantıktan uzak, faydasız, zararlı bir takım görenek ve geleneklerle dolu olursa yaşam felce uğrar, ilerleyemez, gelişemez."

"Aydın olmak modaya uygun elbise, şapka ve kolalı gömlek giymek değildir. Aydın kesim, bir milletin beyni gibidir. Millet sizi bir öğrenim gördükten sonra, bir maaşa konasınız ; akşamları kahvelerde iskambil veya domino masasının başına geçip eğlenesiniz diye okutmamıştır."

"Öğretmenler arasında da bu mesleğe layık olmayan, öğretmen ruhundan yoksun insanlar bulunduğunu biliyorum...Her türlü işi yapın, ama canlı bir ruha ve derin bilgiye sahip insanların bulunması gereken yerleri işgal etmeyin."

“Gerçekten de, kahraman büyük insandır; şimşektir. Ancak halk kitleleri de balçık yığını ya da kuru ot tınazları değildir. Onlar, şimşeği meydana getiren bulutlardır.”

"Yöneticiler iyi ve kötü olsunlar, kahraman veya zalim olsunlar, onlar kendi milletlerinin birer yansımasıdırlar. Onlar, milli ruhun birer kopyasıdır."

"Bir millet nasılsa, devlet adamları da işte onlar gibidir."

"Halk nasılsa, onu yönetenler de öyledir."

"Her millet iktidar mekanizmasının başına ya kudretli ya da önemsiz kişileri geçirir. Bunlardan birinin işbaşına gelmesi milletin ahlaki seviyesi ve yaşantısına bağlıdır."

''Her halkın içinden hem büyük şahsiyetler hem de aşağılık insanlar çıkabilmektedir. Bunlardan hangisinin iktidara geleceğini belirleyen temel etken halk kitlelerine hakim olan ruh halidir. Burada hepimizin hayatı ve çalışmaları sorgulanmaktadır aslında. Kendi ülkemizde ne işle meşgulüz, halkımızın kaderinde nasıl bir rol üstleniyoruz?''

"Memleket halkının en kalabalık ve asıl kesiminin kültürden yoksun bırakılması, bir cinayettir. Bu, devletin kendi kendini yıkması, yağma etmesi demektir."

"Yüz milyonluk bir halk topluluğunun çoğunluğunun kaba, tembel, sarhoş, cahil, zalim ve ahlâken düşkün olduğu doğrudur, maalesef hayvan gibi yaşamaktadırlar. Fakat eğitim görmemiş, aydınlatılmamış ve yetiştirilmemiş olan milyonlarca insanı, bundan sorumlu tutmak doğru mudur?"

"Basın, güzelliğine paha biçen sokak kadınlarına benzer."

"Sen büyük fikirlere sahip insanları öldürebilirsin. Ancak fikirleri öldüremezsin. Acı çekenlerin kanı yeni fikirleri doğurur. Sen tek tek ışıkları söndürebilirsin. Ama ışığı ve ateşi söndürmeye gücün yetmez."

"Halk uzun süre sabredebilir, ama her şeyin bir sınırı vardır. Zincirlerinden kurtulmak isteyen halk kitleleri bir gün kendini kaybedebilir. İşin bu noktaya varmasına izin vermeyin."

 "Hayatta istediğiniz mesleği seçebilirsiniz; örneğin profosör, doktor, işçi, bilim insanı, tüccar, subay, din adamı, memur, köylü veya bakan olabilirsiniz, bu sizin yeteneklerinizle ve şartların uygun olup olmamasıyla ilgili bir durumdur. Fakat şunu hiçbir zaman unutmayın: Vücudunuz, aklınız ve ruhunuzun sahip olduğu bütün gücü vatanınıza ve halkınıza adamalısınız. "

"Eğer yeryüzünde yaşayan bütün insanlar, çalışmak isteseler ve gerçekten çalışmaya başlasalardı, dünyamız bir cennet olurdu. Burada herkes her istediğini bol bol bulabilirdi. O zaman yeryüzü daha başka, daha güzel olurdu. İnsanların yaşayışı da değişir; yani her bir insan daha akıllı, daha iyi, daha mutlu olurdu."

"Yeryüzünde doğruluk, bilgelik ve sevginin zafer kazanacağı güneşli günlere daha çok var..."

from Söz Dünyası}

Yorumlar